Folkbildningsrådet

Statsbidrag till folkhögskola

Folkbildningsrådet har riksdagens och regeringens uppdrag att företräda staten i förhållande till folkbildningen, att fördela statsbidrag till studieförbund och folkhögskolor samt att utvärdera och följa upp att verksamheten uppfyller statens syfte med statsbidraget.

Varje år fastställer Folkbildningsrådet villkor för den statsbidragsberättigade folkbildningsverksamheten och fördelar statsbidrag till godkända folkhögskolor och studieförbund i Sverige. I samarbete med Arbetsförmedlingen fördelas också statsbidrag för kurser inom ramen för arbetsmarknadsuppdraget till folkhögskolor.

Arbetsuppgifter

Vi söker en handläggare för folkhögskolefrågor till Folkbildningsrådet. Dina uppgifter inkluderar:

  • ansvar för frågor som rör folkhögskolornas statsbidragsvillkor, fördelning, kurstyper och i övrigt det som rör folkhögskolornas förutsättningar.
  • att löpande utreda frågor som rör folkhögskola
  • kontakter med de 156 folkhögskolorna till exempel rörande villkorstillämpning och samverkan med Folkhögskolornas serviceorganisation (FSO) kring dessa frågor.
  • att besvara frågor och vara ett stöd kring frågeställningar som uppkommer internt inom Folkbildningsrådet kring folkhögskolornas verksamhet och förutsättningar
  • att vara del i arbetet med att bevaka folkhögskolan som utbildningsform i utbildningssystemet, vilket innebär kontakter med myndigheter och departement.
  • att medverka i gruppen som utreder indikationer på felaktig statsbidragsanvändning samt gruppen som bereder ansökningar om att bli ny statsbidragsmottagare
  • att följa och vara välinformerad om folkhögskolornas verksamhet inom andra områden, såsom arbetsmarknadsuppdrag, sfi och yrkeshögskoleutbildningar.
  • samarbete med handläggare inom Folkbildningsrådet med ansvar för uppföljning av folkhögskola. Dessutom finns det en rad specialistkompetenser inom Folkbildningsrådet som du arbetar tillsammans med: ekonomiansvarig, jurist, studeranderättslig handläggare med flera.

Din profil

Vi söker en person som har ett professionellt förhållningssätt. Du är van att arbeta självständigt, metodiskt och strukturerat. Vidare är du en person med god kommunikativ förmåga, både i tal och i skrift.

Det är ett krav att du har god kunskap om utbildningsformen folkhögskola och är väl insatt i hur utbildningsformen fungerar. Vi tror att en passande bakgrund är skolledning på folkhögskola eller ansvar för deltagar- eller studievägledningsfrågor på folkhögskola.

Arbetet kräver en bred kunskap om folkhögskolors och folkhögskoledeltagares förutsättningar, till exempel avseende ledning och styrning av folkhögskola, filialverksamhet, kurstyper, behörighetsgivning, omdömessättning, studiefinansiering och tillträdesfrågor till vidare utbildning.

Vi tror att du har en högskoleutbildning eller motsvarande och att du arbetat ett antal år på folkhögskola.

Folkbildningsrådet eftersträvar mångfald och värdesätter de kvaliteter som en jämn ålders- och könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten.

Tjänsten

Tjänsten är en fast heltidstjänst. Folkbildningsrådet tillämpar provanställning. Tillträde efter överenskommelse våren 2020.

Ansökningar behandlas löpande och ska vara Folkbildningsrådet tillhanda senast 6 januari 2020. Ansökningslänk finns uppe på denna sida.

Kontaktpersoner

Magnus Wetterberg, enhetschef bidragsenheten 08-412 48 03, magnus.wetterberg@folkbildningsradet.se.

Lars Tengberg, facklig representant, Unionen, 08-412 48 04, lars.tengberg@folkbildningsradet.se.

Om Folkbildningsrådet

Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemmar: Studieförbunden i samverkan, Sveriges Kommuner och Regioner och Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation. 

Arbetsplatsen har cirka 25 anställda och är belägen vid tunnelbanestation Skanstull, Ringvägen 100 i Stockholm. Kollektivavtal är tecknat med Unionen.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2019/7
Kontakt
  • Magnus Wetterberg, enhetschef bidragsenheten, 08-412 48 03
Facklig företrädare
  • Lars Tengberg, Unionen, 08-412 48 04
Publicerat 2019-11-29
Sista ansökningsdag 2020-01-06

Tillbaka till lediga jobb